Inkább ne a saját hibádból tanulj, hiszen a megtakarításod a jövőd is egyben. Megéri alaposan utánanézni.

Mikor megjelenik valami új dolog a világban, vele párhuzamosan feltűnnek az adott iparághoz tartozó bűnözők is. Többen estek már áldozatul privát kulcs lopásnak, MLM trükközésnek, hamis befektetési ígéreteknek, vírusoknak és természetesen egyszerű tolvajoknak is.

Alaptalan ígérgetések

A Bitcoin és az összes többi kriptopénz jellemzően azzal a céllal jött létre, hogy felek között közvetlen értékátadást (értékcserét) valósítson meg. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy az adott kriptopénz valamilyen pillanatnyi értékkel is rendelkezzen. Mivel azonban a kriptopénzek értékét teljesen a kereslet és a kínálat határozza meg, ezért ezen tulajdonság jó alapot szolgál a spekulatív  ügyletekhez. A kriptopénzek nagy részének árfolyama nincs semmilyen mögöttes termékhez kötve, ezért akár napon belül is jelentősen változhat az árfolyama. Aki kriptopénzeket vásárol, az ezt vagy azért teszi, mert használni akarja, vagy azért, mert befektetési, megtakarítási okoból maga is spekulál a banki átlagos hozamokat meghaladó árfolyamnövekedésre. Aki az utóbbi célból vásárol ilyen terméket, annak tisztában kell lennie azzal, hogy:

Semmilyen kriptopénzre nem igaz (ahogy nem igaz ez bármilyen más részvény, értékpapír vagy derivatív termékre sem), hogy annak múltbéli teljesítménye, hozamgörbéje bármilyen szinten is prognosztizálja annak jövőbeli hozamát. Ezzel ellentétes állítás valahol a puszta spekuláció és a megtévesztés határán mozog.

Hogy mennyire igaz ez az állítás, azt jól példázza az alábbi ábra:

forrás: finance.yahoo.com/cryptocurrencies

A pirossal bekeretezett szakasz mutatja a top10 legnagyobb piaci értékű kriptopénzre vonatkozó árfolyamsávot az elmúlt egy évre visszamenőleg (dollárhoz mért). A sávokból jól látszik, hogy a tíz legjobban teljesítő kriptopénz esetén is lehet találni olyan tételeket (pl Bitcoin Cash vagy az IOTA), melyek lényegesen alulmúlják az elmúlt egy éves csúcs értéküket, de az is jól látható, hogy bizonyos kriptopénzek napi volatilitása (árfolyam ingadozása) még az éves árfolyamsávon belül is extrém szinten ingadozik (pl. XRP vagy az ADA).

Mindig minden körülmény között tájékozódni szükséges a befektetési célú kriptopénz vásárlás esetén. A tájékozódásban a kriptovalutákkal foglalkozó magazinok és blogok mellett egyre több neves gazdasági napilap is az olvasó segítségére lehet. (finance.yahoo.com/cryptocurrencies, portfolio.hu, stb.)

Tárcád védelme

Privát kulcsod védelme az egyik legfontosabb dolog. Mindig készíts backup-ot (biztonsági mentést) privát kulcsaidról. Ezek tárcától függően általában 12, 18 vagy 24 szóból álló kombinációk, de idővel lehetnek ettől eltérőek is. Ha meghibásodik az eszköz, amin a tárca van, vagy törlöd azt, akkor ezzel a mentéssel fogod tudni visszaállítani. Nélküle a pénzed elveszett

A mentéseket olyan helyen tárold, ahol illetéktelenek nem férhetnek hozzá. Ne legyen online módon elérhető. Tehát NEM szabad például elmenteni e-mail programban piszkozatként, vagy állandó internetkapcsolattal rendelkező eszközön dokumentumként. Papír alapon tárolásnál pedig figyelembe kell venni, hogy az írás idővel elhalványulhat, nedvesség hatására elmosódik vagy megrongálódik és olvashatatlanná válik. Érdemes több példányt készíteni és műanyag tasakban több megbízható helyen tárolni.

Biztonságos tárolási módok közé tartozik a papírtárca vagy a hardware tárca.

Soha ne add ki a privát kulcsot senkinek. A tárcádon kívül sehol máshol nem fog kelleni. Tehát ha valaki egy weboldal használata közben arra kér, hogy a bitcoin címed (nyilvános kulcs) mellett a privát kulcsodat is add meg, akkor ott könnyen csalás áldozata lehetsz.

Nem minden arany, ami fénylik

A téma iránti nagy érdeklődés miatt, az MLM trükközések és a hamis befektetési oldalak is megjelentek a piacon.

Kriptovalutákról szóló internetes közösségekben előfordulhat, hogy MLM üzleti lehetőséget vagy gyors meggazdagodást ígérő emberek keresnek meg. Ilyenekkel általában weboldalak böngészése közben is találkozhatsz reklámok formájában.

Az MLM ajánlatoknál érdemes odafigyelni és utánajárni a dolgoknak. Mit adsz és mennyi idő alatt és mit kapsz érte cserébe. Nagy részüknél az első időben vannak kifizetések. Itt viszont sok esetben az új tagok befizetéseiből finanszírozzák a régi tagok kifizetéseit. Sok esetben, az idő elteltével egyoldalúan módosítják a felhasználási feltételeket. Például magasabb mértékű minimum befizetési összeghez kötik a kifizetést, esetleg még azt az összeghatárt is megemelik, ami felett kikérheted a megszerzett pénzt. Ezzel kényszerítik a felhasználót arra, hogy ha meg szeretné kapni a pénzét, akkor fizessen be még többet.

Vannak csalók, akik irreálisan nagy hozamot ígérnek, ha náluk fekteted be a bitcoinodat. Napi 30-40% haszon, vagy mondjuk pár nap alatt megduplázza az összeget. Ezek a befektetések és weboldalak teljesen valódinak tűnnek. Még kifizetési listát is publikálnak, hogy a gyanútlan embereket elcsábítsák. Itt annyi az átverés, hogy beutalod a pénzt, látod is a weboldalon pár nap múlva, hogy mennyi a hozam, viszont miután kiutaltad magadnak, sosem érkezik meg. Legyünk őszinték, ha ezek a befektetések tényleg működnének, akkor mindenki ezt csinálná és rengeteg meggazdagodott ember lenne.

Bármilyen üzleti dologgal találkozol az interneten, mindig nézz utána, hogy valóságszerű-e? Keress rá az adott cégre, vagy weboldalra az interneten. Olvass róluk véleményeket és fórumokat. Persze, akadnak olyanok, akik fizetnek azért, hogy jó hírüket keltsék, de az esetek többségében már egy egyszerű google keresésnél kiderül, hogy átverés.

Helycserés támadás

Mivel a dolgok többsége interneten keresztül működik, a kártékony programokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Vannak úgynevezett copy/paste vírusok, melyek utaláskor a bitcoin címed másolása és beillesztése között kicserélik a vágólapon azt a sajátjukra és az így kiutalt pénzed náluk landol.

Ezek a vírusok weboldalak megnyitásával, vagy netes bővítmények használatával is hozzád kerülhetnek.

Minden utalásnál ellenőrizd azt a bitcoin címet, amire utalni szeretnél. Célszerű nem csak az első néhány karaktert megnézni, hanem a közepén és a végén is párat. A csalók szeretnek hasonló címekkel dolgozni.

Szimplán tolvajok

Nem csak az interneten inthetsz búcsút a vagyonodnak. Személyes vásárlásnál sem árt az óvatosság.

Ha valaki úgy dönt, hogy egy teljesen idegen embertől személyesen szeretne bitcoint vásárolni, akkor az esetleges csaló tolvajok miatt ezeket tartsa szem előtt:

  • mindig nyilvános helyen találkozzatok pl. kávézó
  • lehetőség szerint tájékozódj a másik félről
  • legjobb, ha nem egyedül mész (előfordult már, hogy adásvétel után a vevő kikapta a pénzt az eladó kezéből és elmenekült)
  • ha kezedben a pénz, akkor átküldöd a bitcoint és ott a helyszínen megvárjátok, míg az meg is érkezik (addig megihattok egy kávét)
  • ha banki átutalással fizet neked valaki bitcoinért, várd meg, míg megérkezik a pénz a bankszámládra és csak utána küld el a bitcoint. Banki utalás igazolásra sose küldj pénzt, mert már nem egy esetben hamisítottak ilyen igazolásokat és csaltak ki pénzt emberekből nemcsak bitcoinért.