Kiválasztottad kedvenc kriptovalutádat? Segítünk abban is, hogy hol tudod biztonságosan felhasználni!

A birtokolt vagyontárgyak kapcsán azok felhasználhatósága igen kritikus tényező. Nincs ez másként a kriptopénzekkel sem. Bár digitálisan létező fizetőeszközről beszélünk, de valós értéke révén lehetőség van azt számos módon elkölteni. A legnagyobb elfogadói bázissal jelenleg a Bitcoin rendelkezik, melyet fizetőeszközként közel 100.000 elfogadóhelyen használhatunk világszerte. A Bitcoin mellett leginkább a Litecoin terjedt el általános fizetőeszközként, de az üzleti adaptáció terén komoly szereplővé növi ki magát a Bitcoin Cash, a Dash és az Ethereum is.

Fizetés közvetlenül kriptovalutával

Itthon a legtöbb elfogadóhely Budapesten és környékén található. Napi szinten jelenti be egyre több étterem, szórakozóhely vagy szolgáltató vállalkozás azt, hogy kriptovalutával is lehet náluk fizetni. Az elfogadóhelyek a “bitcoin accepted here” jelöléssel tudatják ügyfeleikkel, hogy az adott üzlet már felkészült a digitális pénzek fogadására. Náluk a fizetést legegyszerűbben egy mobiltárca (mobil wallet) segítségével tudod megtenni.

Az elfogadóhelyeket a coinmap.org oldalon találod meg. Itt a térképes kereső segítségével egyszerűen megnézheted mit és hol tudsz venni érte.

Vannak olyan webshopok is, melyeknél a fizetési módok között megtalálod a bitcoint.

Fizetés kártyával

Bár folyamatosan gyarapodik az elfogadóhelyek száma, a széles körű felhasználhatóságtól még messze állunk. Erre az átmeneti időszakra nyújthatnak komoly segítséget az un. kriptopénz-fedezetű bankkártyák, angolul debit card (pl BitWala, TenX, Monaco, XAPO). Ezeket a kártyákat szinte bármely tetszőleges bankkártya-elfogadó helyen tudod használni, ugyanúgy, mint a hagyományos bankkártyádat. A kibocsájtó cégektől legtöbbször Visa kártyát lehet rendelni, melyek alkalmasak online fizetésre és bankautomatából való kp. felvételre is. A vásárláskori jellemzően USD, EUR vagy akár HUF ellenértéket a szolgáltató azonnal levonja a kártyához regisztrált kriptopénztárcákból. Itt azért figyelembe kell venni, hogy a kártyával történő fizetésnek vannak többletköltségei a közvetlen bitcoin tárcából történő fizetéshez képest. Ezek a következők:

  • kártya ára
  • kártyához tartozó számla fenntartási költsége
  • devizaátválási díj, ha a fizetendő összeg pénzneme nem egyezik meg a kártyához választott deviza pénznemével (pl. Magyarországon USD kártyával szeretnél fizetni)
  • ATM-ből való pénzfelvétel tranzakciós díja

Az online fizetés és a vásárlás szinte minden kártyaszolgáltatónál díjmentes.

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél kriptopénz fedezetű bankkártyát használni, nézd meg, melyik kibocsájtó milyen díjakkal dolgozik és milyen szolgáltatásokat kínál.

A kártyák működését így kell elképzelni például egy bitcoin debit card esetén:

  • a választott kártyaszolgáltatónál csinálsz egy bitcoin tárcát (wallet-et) és kiválasztod milyen devizával szeretnéd használni a kártyát (most legyen pl. HUF)
  • az elköltésre szánt bitcoint elküldöd a kártyaszolgáltatónál levő wallet-re. Ez jelenti azt, hogy feltöltöd a kártyát.
  • vásárláskor a kártyát ugyanúgy használod mint a hagyományos bankkártyát. A kártyaszolgáltató pedig a fizetés pillanatában érvényes árfolyamon hajtja végre a tranzakciót.

Egyszóval a kriptopénz fedezetű bankkártya egy feltölthető kártya. Ezzel nem tudsz túlköltekezni mint néhány hagyományos bankkártya esetén, mert nincs hitelkeret, amivel mínuszba kerülj.

Léteznek un. anonim kártyák. Ezeknél csak a postázási nevet és címet kell megadnod, viszont a hozzájuk tartozó szolgáltatás is korlátozott. Ez legtöbbször a feltölthető összeg limitálása.