Ha már tudod mik azok a kriptovaluták, vásárolnál, de nem tudod hogyan kezdj hozzá – akkor segítünk!

A kriptovaluták megszerzésének számtalan módjával találkozhat a felhasználó. Ám alapvetés, hogy a kriptovaluta (például a Bitcoin), csak akkor a tiéd, ha azt ténylegesen Te birtoklod. Jelenleg közel 70 millió bitcoin-tulajdonos létezik a világon, azonban mindösszesen csak 22 millió Bitcoin tárcán található ténylegesen elkölthető bitcoin. Mivel egy felhasználóhoz több cím is tartozhat, ezért jól látható, hogy a bitcoin-tulajdonosoknak az igen nagy része a vagyonát valójában nem saját tárcában tárolja, hanem valamilyen központi (pl. kriptotőzsde) tárcában. Mivel az ilyen tárcák kapcsán nincs semmilyen felügyeleti lehetőségünk és valójában csak a kriptotőzsde és a felhasználó közötti bizalom alapján tud működni a tulajdonjog kérdése, ezért hosszútávon NEM érdemes tőzsdéken és egyéb megosztott tárcákon tárolni a saját digitális érméinket.

Amikor egy kriptovaluta esetén annak tulajdonlásáról beszélünk, akkor ezt nem kell szó szerint venni, hiszen a digitális érmék valójában sosem hagyják el a blockláncot. Az érmék helyett valójában egy azonosítót (privát kulcsot) birtoklunk, mely hozzáférést biztosít az érméinkhez. Ezeket a kulcsokat tároljuk a walletekben (pénztárcákban)

Mit jelent az, hogy wallet és hogyan lehet megszerezni?

A wallet egy pénztárcaszoftver, amely típusától függően jellemzően vagy full-nodeként működik, vagy pedig un. SPV walletként. Ezek:

  • full node: Teljes értékű hálózati csomópontot alkot. Ha ilyen walletet használsz, akkor gyakorlatilag nem csak a kulcsaidat tárolod az eszközödön, hanem egyenrangú tagjává válsz az elosztott hálózatnak, mely működését is biztosítod ezáltal.
  • SPV wallet: Az SPV a Simple Payment Verification, azaz Egyszerűsített Fizetés Ellenőrző pénztárca  rövidítése. Az SPV wallet lényege és előnye, hogy a felhasználó úgy tud használni egy egyszerű és gyors digitális pénztárcát, hogy ezzel együtt nem kell lemondani a blockchain adta decentralizációs filozófiáról. A teljes értékű SPV walletek nem egy központi szerverre csatlakoznak, hanem közvetlenül a blockláncra.

Mindezek mellett persze meg kell említeni az API walleteket is, melyeknél a felhasználó nem közvetlenül a blocklánccal, hanem egy köztes szolgáltatóval kommunikál. Az API walletekről leginkább azt érdemes tudni, hogy: hacsak nem elkerülhetetlen, akkor ne használjuk őket, mivel azok működése harmadik féltől függ.

A walletekkel a gyakorlatban a következő módokon találkozhatsz:

  • Mobiltelefonra telepíthető alkalmazások (pl. Jaxx, MyCelium) – Ezek jellemzően SPV walletek. A mobiltelefonokkal szemben létező általános bizalmi problémák miatt érdemes a mobiltelefon alapú walletekben csak minimális mennyiségű (költőpénz jellegű) összegeket tárolni.

A mobiltelefonra telepíthető tárcák nagy előnye, hogy bárki számára könnyen elérhető felhasználói élményt biztosítanak. A tranzakciókhoz szükséges címek könnyedén használhatók QR kód formában, sőt egyes walletek már támogatják a peer-to-peer NFC (összeérintéses) cím vagy akár érme megosztásokat is. Népszerű mobiltelefon alapú pénztárcák:

  • Online walletszolgáltatók (exchangek, vagy pl blockchain.info): Az online walletek esetén a pénzünket a walletszolgáltató kezeli, amihez jellemzően webfelületen keresztül biztosít hozzáférést. Bár ezen felületek roppantul egyszerűek és kényelmesek, mégsem birtokoljuk valójában a pénzünket, hiszen a legtöbb esetben a vagyon feletti rendelkezéshez szükséges privát kulcs a szolgáltató birtokában van.

Ha olyan online walletben vagy kripto-tőzsdén tároljuk a érméinket, mely saját maga tartja nyilván azt, hogy ki mennyi pénzzel rendelkezik, akkor törekedjünk, hogy csak rövid ideig tároljuk ott a pénzünket. Sajnos igen gyakori, hogy az online walletszolgáltatók és exchangek rendszerét támadás éri, ami miatt jobb esetben csak elérhetetlenné válik az oldal (DDoS támadás), rosszabb esetben, pedig akár el is lophatják az ott tárolt kriptopénzeket. Legutóbb az egyik legnagyobb elosztott bányász- (nicehash) társaság online walletjét törték fel, ahonnan aktuális értéken 66 millió dollár értékben loptak el 4700 bitcoint.

  • Papírtárca: Bármennyire is furán hangzik, de lehet tárolni Bitcoint egy papírfecnin is, hiszen ahhoz valójában csak a publikus (address) és a privát kulccsal kell rendelkezni. Számos online paperwallet szolgáltató létezik, ahol esztétikus kinéztű papírtárcákat lehet készíteni. Bitcoin esetén az egyik legnépszerűbb szolgáltató: https://www.bitaddress.org/
  • Hardveres tárcák: Több fizikai, hardveres tárca is elérhető a piacon. Ezek közül a legnagyobb népszerűségnek a Ledger Nano S és a Trezor termékek örvendnek. Mindkét termék esetén igaz, hogy a kriptopénzek széles körét támogatják és azok tárolásához szükséges privát kulcsok sosem hagyhatják el a chipkártya biztonsági előírásoknak megfelelő hardveres védelmet.

Soha semmilyen körülmény között NE add meg senkinek a privát kulcsod vagy a privát kulcshoz szükséges word-seedet. Akkor se tedd ha ezért cserébe bármilyen ellenszolgáltatást ígérnek. A privát kulcs, vagy annak előállításához szükséges word-seeddek megosztása esetén a vagyonod azonnal elutalható, melyet később már semmilyen módon nem lehet visszaszerezni. Naponta csalások százaival találhatnak meg, melyek egyetlen célja, hogy kicsalják belőled a privát kulcsot és ellopják a pénzed.

Privát kulcs

A privát kulcs megjelenésében vagy egy 50 karakteres betű és számsorozat, vagy pedig egy QR kód, nem összekeverendő a tárca címmel! A privát kulcsot soha semmilyen körülmény között nem szabad megosztani másokkal.

Word-seed (BIP38)

Jellemzően 12 vagy 24 karakterből álló szósorozat, aminek célja, hogy az kulcstároló eszköz vagy a wallet privát kulcsait bármikor helyre lehessen állítani annak megsérülése vagy megsemmisülése esetén is. Mivel ennek segítségével bármikor helyreállítható az összes használatban lévő privát kulcsod, ezért a word-seedeket lehetőség szerint olyan helyen érdemes tárolni (akár külön választva 6-6, 12-12 szavanként), ami sem a felhasználóval, sem pedig a felhasználási módjával nem összeköthető.

Hol és hogyan lehet kriptopénzt (pl. Bitcoint) szerezni?

A kriptopénzeket lehet vásárolni vagy termelni, bányászat útján. A vásárlásra számos megoldás kínálkozik, függően a vásárló preferenciáitól:

Egyre több hazai Bitcoin és altcoin ATM áll rendelkezésre, melyekből átlagos 4-7% közötti kezelési költség mellett lehet vásárolni digitális valutákat. Budapest mellett első vidéki városként Mosonmagyaróváron érhető el Bitcoin ATM hazánkban, de a jelenlegi tervek szerint 2018-ban az itthoni BATM-ek száma is drasztikusan fog emelkedni az elfogadóhelyek számával egyetemben.

A Bitcoin ATM-ek mellett több hazai vállalkozás is végez pénzváltási szolgáltatást mind online, mind személyes ügyintézés keretei között. Ezek közül a legnagyobb múlttal a MrCoin rendelkezik, mely vállalkozás akár közvetlen banki utaláson keresztül is biztosít gyors és kényelmes váltási lehetőséget.

Számos külföldi kriptotőzsde áll rendelkezésre, melyeken lehetőség van banki utaláson keresztül kriptopénzek vásárlására.

Az érdeklődők több száz kriptotőzsde közül választhatnak, melyek széles körben biztosítanak vásárlási, váltási és kereskedési opciókat az ügyfeleknek számos további szolgáltatás mellett. Az elérhető exchangek teljes listáját itt lehet megtalálni: (-link-). A hazai közösség az ismert tőzsdék közül leginkább a következőket preferálja: coinbase (f2c), bitstamp (f2c), poloniex (c2c), bittrex (c2c).

Jellemzően két nagy kategóriába lehet sorolni a kriptotőzsdéket:

  • Fiat-Kriptopénz (F2C) tőzsdék, melyek lehetőséget adnak arra, hogy papíralapú pénzt beutalj (pl USD, EUR) és oda-vissza váltsd a vagyonod fiat-kriptopénzek között, melyekről akár a kriptopénzeidet, akár a fiat pénzedet ki tudod utalni.
  • Kriptopénz-Kriptopénz (C2C) tőzsdék, melyekre nem lehet beutalni papírpénzt, ellenben széles választékban adnak lehetőséget bitcoin és alternatív coinok (altcoin) közötti váltásra. Ezeken a tőzsdéken a menekülővalutaként (pihentetés céljából) jellemzően az USDT (tether) pénzt használják, ami egy olyan blocklánccal rendelkező kriptopénz, aminek az értéke folyamatosan a USDhez (dollár) van kötve.

Biztonsági okokból nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy milyen szinten veszélyes a tőzsdéket tartósan “walletként” használni. A tőzsdéken tárolt pénzeink nyilvántartása teljesen bizalmi alapú, mely ellentétes a blockchain és a kriptopénzek filozófiájával!

Aki esetleg ragaszkodik a személyes ügyletekhez, az keresse fel a localbitcoins.com oldalt, ahol számos hazai váltó biztosít nyilvános szolgáltatást. A localbitcoins.com mellett természetesen számos hazai üzleti vállalkozás is biztosít számlaképes kriptopénz átváltást, akár banki átutaláson keresztül is.

Ha a kézből-kézbe történő kriptopénz vásárlást válaszd, akkor MINDIG győződj meg az adásvétel pillanatában érvényes aktuális árfolyamról és addig a helyszínen várd meg amíg az adott tranzakció eléri legalább a 2-3 confirmationt!

A Bitcoin hálózaton van lehetőség az unconfirmed (még meg nem erősített) tranzakciókat eltéríteni (rbf – replace by fee), ami az amúgy is túltelített hálózat miatt könnyedén kivitelezhető. Addig semmiképp NE törtéjen pénzcsere amíg nem kaptad meg a küldőtől a tranzakcióazonosítót, amiben láthatod, hogy mekkora tranzakciós költséggel utalta a Bitcoint neked. A https://bitcoinfees.earn.com címen tudod ellenőrizni, hogy a küldő tranzakcióban szereplő költségek mellett várhatóan a tranzakció mennyi idő múlva fog megerősítést kapni. Ha a küldő fél gyanúsan alacsony költséggel küldte, mely miatt akár órákba is telhet amíg megjön a megerősítés, akkor hívd fel erre a küldő figyelmét és javasold neki, hogy használjon tranzakció boostert (rbf protokollon keresztül növelje meg a tranzakciós költségeket). SOHA ne adj át pénzt amíg a tranzakció unconfirmed állapotban van!

A technológia széleskörű elterjedésével párhuzamosan egyre fejlettebb mobilszolgáltatásokon keresztül is hozzá lehet jutni Bitcoinhoz vagy más altcoinokhoz. A coinbase tőzsde mobilalkalmazása például lehetőséget biztosít arra, hogy 3D-secure bankkártya használata esetén közvetlenül a bankkártyánkról vásároljunk Bitcoint vagy akár Litecoint, Ethereumot.

Néhány Bitcoin debit kártya esetén is van lehetőség arra, hogy közvetlenül a kártyaelszámolón keresztül váltsuk be a pénzünket és vegyünk bitcoint. Az egyik legnépszerűbb ilyen szolgáltatást a cryptopay.me biztosítja. Melyre a SEPA zónán belüli országból gyorsan lehet beutalni pénzt.

A crypto debit kártyák mellett egyre több hagyományos banki szolgáltatást nyújtó un. fintech vállalkozás is bejelentette a kriptovaluták támogatását. Legutóbb a Revolut tette közzé a Bitcoin, Litecoin és az Ethereum támogatását a szolgáltatásai között. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezen alkalmazások igen nagy része (így a Revolut is), csak vásárlási és eladási opciót nyújt a kriptovalutákra, azokat a Revoluttól nem lehet kiutalni és nem lehet azokkal részt venni a kripto-ökoszisztémában!

Mielőtt bámilyen applikáción keresztül vásárolnál cryptopénzt előzőleg INFORMÁLÓDJ arról, hogy az ott megvásárolt érmék felett milyen jogosultságokkal rendelkezel!