A döntés a te kezedben van

Nagyon leegyszerűsítve, a “hagyományos” értelemben vett pénz mögött egy kibocsájtó szerv (pl. jegybank) áll, az állam központilag (centralizáltan) szabályozza, a gazdaság pedig meghatározza az értékét. Ezzel ellentétben a Bitcoin esetében a blokklánc-rendszer, a bányászok, felhasználók állnak mögötte. Decentralizált, tehát központilag senki nem szabályozza. Értékét pedig jelenleg a kereslet-kínálat, a közösség határozza meg. A Bitcoin nem tartozik egyetlen országhoz sem. Az egész világ független, határok nélküli fizetőeszköze.

Ennek a függetlenségnek az ára a nagyobb felelősségvállalás. Nem szabad úgy belekezdeni, hogy egyáltalán nem nézel utána semminek. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért szeretnél Bitcoin tulajdonos lenni? Ha csak annyi a válaszod, hogy: mert azt hallottam jó üzlet, akkor még van mit tanulnod és nem ajánlott, hogy belevágj. Ne te legyél az, aki a bitcoin ATM előtt állva kérdezi a neten keresztül idegenektől, hogy melyik tárcát telepítse a mobiljára, mert most készül megvenni élete első Bitcoinját. Ő valószínűleg nem tudja mit jelent a biztonsági mentés készítése a tárcáról arra az esetre, ha a mobil tönkremenne… Vagy az az ember, aki beutalja a tőzsdére a pénzt, de utána fogalma sincs arról, hogy hogyan kell azt kereskedés után kiutalni…

Hogyan kezdj bele?

Olvass és tanulj! Az interneten rengeteg lehetőség van arra, hogy megtudd mi az a bitcoin és a blokklánc-technológia, hogyan működik, mit lehet csinálni vele. Az alap dolgokhoz nem kell napokat töltened tanulással. Ha megérted a működését, el fogod tudni dönteni, hogy mit szeretnél kezdeni vele.

  • hosszú távú befektetésként megvenni és pár év múlva eladni, vagy azzal vásárolni
  • kereskedni vele (tőzsdei kereskedés)
  • „bányászni”
  • valamilyen kriptovalutával foglalkozó üzletet létrehozni

Ezután jön a technikai háttértudás megszerzése. Minél több dolgot szeretnél csinálni, annál többet szükséges tanulni. Nem kell megijedni, nem olyan vészes a dolog, mint ahogy hangzik. Csak arról van szó, hogy a technika fejlődésével nekünk is fejlődni kell. Ahogy mondani szokták „haladni kell a korral”. Amit mindenkinek TUDNI KELL, függetlenül attól, hogy bitcoin tulajdonosként mi a célja:

  • hogyan készíts tárcát (walletet)
  • mit jelent a privát kulcsok biztonsági mentése (backup), és hogyan kell használni. EZ A LEGFONTOSABB
  • hogyan tudod megvenni, majd később eladni a bitcoint
  • hogyan lehet biztonságosan tárolni
  • alap angol kifejezések ismerete

Ha ezekkel tisztában vagy, akkor kezdheted a speciális dolgokat tanulmányozni. Tőzsdei fogalmak, ki és beutalás menete, bányászattal kapcsolatos informatikai ismeretek stb.
A lényeg, hogy soha ne kezdj bele úgy semmibe, hogy nem ismered az alapfogalmakat, biztonsági teendőket és rizikófaktorokat.